Je winkelmand is momenteel leeg
Bij Raak geloven we dat écht luisteren de basis is van elke betekenisvolle verbinding. In een wereld waar iedereen snel wil spreken, kiezen wij ervoor om eerst te luisteren. Want luisteren is meer dan horen wat er gezegd wordt – het is begrijpen, voelen en verbinden. Het is de sleutel tot empathie, vertrouwen en een samenleving waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.
Wij zijn ervan overtuigd dat luisteren niet alleen een vaardigheid is, maar ook een daad van respect. Het is de eerste stap naar begrip, naar het oplossen van conflicten, en naar het creëren van een wereld waarin polarisatie plaatsmaakt voor verbinding. Daarom zetten wij ons in om luisteren te promoten, te ondersteunen en te verspreiden in onze buurten, gemeenschappen en in het dagelijkse leven.
Luisteren is een kracht en zorgt voor een samenleving waarin iedereen de ruimte krijgt om zijn of haar verhaal te delen en waarin we samen kunnen groeien door naar elkaar te luisteren.
Op deze pagina vind je artikels, info en oefeningen rond luisteren en de luistercode van Raak.
Want alleen door te luisteren, kunnen we écht raken.
De 9 voordelen van echt luisteren
Luisteren is veel meer dan geluid opvangen. Het helpt je om relaties te versterken, misverstanden te voorkomen en beter samen te werken. En ook deze negen voordelen krijg je er gratis bij:
1. Fijnere gesprekken
Wanneer je echt luistert, voelt de ander zich echt gehoord. Dat zorgt voor prettige, open gesprekken.
2. Minder onenigheid
Goede communicatie voorkomt conflicten en zorgt voor duidelijkheid.
3. Meer begrip en empathie
Luisteren helpt je om je in te leven in anderen. Dat bevordert wederzijds respect en constructieve samenwerking.
4. Snellere oplossingen
Door naar alle partijen te luisteren, vind je bij problemen of conflicten makkelijker en sneller een oplossing die voor iedereen werkt.
5. Meer creativiteit
Door naar anderen te luisteren en open te staan voor verschillende perspectieven ontstaan nieuwe ideeën.
6. Meer diepgang in gesprekken
Echt luisteren leidt tot betekenisvolle gesprekken waarin mensen zich durven open stellen. Dat zorgt voor meer verbinding en begrip.
7. Tegengaan van eenzaamheid
Mensen voelen zich minder alleen wanneer er écht naar hen geluisterd wordt. Een goed gesprek kan een groot verschil maken.
8. Verbinding tussen generaties
Luisteren brengt jong en oud dichter bij elkaar, door verhalen, wijsheid en ervaringen te delen.
9. Veilige, inclusieve omgeving
In een omgeving waar mensen écht luisteren, voelt iedereen zich welkom en gehoord. Dit bevordert een gevoel van veiligheid en samenhorigheid. Luisteren helpt mensen elkaar te begrijpen en verbindt verschillende groepen en culturen.
Mooie woorden over luisteren
“Wie luistert met aandacht, hoort meer dan woorden alleen.”
“Luisteren is iemand het cadeau geven van gehoord worden, zonder er een strik van oordeel omheen te doen.”
“Echt luisteren begint waar je eigen gedachten even stilvallen.”
“Luisteren is de brug tussen wat iemand zegt en wat iemand bedoelt.”
“In een wereld vol stemmen is luisteren een zeldzame kracht.”
“Soms heeft iemand geen advies nodig, alleen een oor dat écht luistert.”
Heb jij zelf een mooie uitspraak, gezegde of zelfbedachte quote over luisteren? We horen het graag! Stuur je favoriete citaat naar altijdraak@raakvzw.be. Als je weet van wie het citaat is, mag je dat erbij vermelden. Wil je ook vertellen waarom het citaat je aanspreekt? Nog leuker! Alle mooie inzendingen worden mee opgenomen in het lijstje hierboven.
De Buurtluisteraar: de kracht van luisteren in de samenleving.
Luisteren naar elkaar staat bij Raak centraal. Het is de kern van hoe we werken en waar we voor staan. Maar luisteren gaat bij ons verder dan alleen naar individuen luisteren; het betekent ook écht luisteren naar de buurt. De afgelopen jaren hebben we hier sterk op ingezet met ons project De Buurtluisteraar.
Met dit initiatief zijn we actief de meningen en behoeften van buurtbewoners gaan verzamelen, omdat we geloven dat verandering begint bij begrip. Wat leeft er in de Vlaamse en Brusselse buurten? Wat maakt een buurt bruisend, verbonden en leefbaar? Met een grootschalige bevraging via een scheurkalender, verspreid onder 50.000 huishoudens, hebben we geprobeerd hier een antwoord op te vinden.

Dankzij de meningen van duizenden buurtbewoners kregen wij zicht op wat er leeft in de Vlaamse en Brusselse buurten. Wat er goed gaat, maar ook waar de uitdagingen liggen. Momenteel zijn we hard aan de slag om deze inzichten om te zetten in actie, zodat we samen kunnen werken aan buurten die nog bruisender, beter en meer verbonden zijn. Want één ding is zeker: verandering begint bij luisteren. En dat is precies wat we doen.
Benieuwd naar de resultaten van de Buurtluisteraar? Bekijk hier de samenvatting.