Home > Nieuws > Harira, een Marokkaanse klassieker

Harira, een Marokkaanse klassieker

Op 28 februari 2025 startte de ramadan, de islamitische vasten. Een van de traditionele gerechten die tijdens de iftar – het breken van de vasten na zonsondergang – is harira, een hartige soep op basis van tomaten, kikkererwten en linzen. Maak en proef het eens zelf!

Wat heb je nodig? (voor 10 personen)

1 blik gepelde tomaten

1 ui

een half bosje bladpeterselie

1 bosje koriander

een half bosje bladselderij

75 gram gedroogde oranje linzen

1 blik geweekte kikkererwten

2 el tomatenpuree

200 gram kalfsvlees

2 tl gemberpoeder

1 kaneelstokje

2 tl kurkuma

50 ml zonnebloemolie

50 gram vermicelli

5 el bloem

1 tl smen (te vinden in Marokkaanse supermarken; je kan het eventueel vervangen door olijfolie)

Zo maak je het

1. Verwijder de dikke takjes uit de groene en snij ze grof.

2. Pureer met een mixer de tomaten, de grof gesneden ui, de helft van de groene kruiden en 2 liter koud water tot je een glad mengsel krijgt.

3. Doe het mengsel in een pot en voeg de linzen, de kikkererwten, de tomatenpuree, het vlees, de kruiden, de zonnebloemolie en zout naar smaak toe.

4. Breng aan de kook en laat met gesloten deksel ongeveer 1 uur koken. Check of de linzen gaar zijn.

5. Voeg 1,5 liter kokend water en de vermicelli toe aan de pot.

6. Meng in een kommetje de bloem met een scheut water tot een glad papje. Het moet ongeveer de dikte van pannenkoekenbeslag hebben.

7. Roer dit mengsel door de soep tot het volledig is opgenomen.

8. Laat nog een paar minuten koken, tot de vermicelli gaar is en de soep gebonden.

9. Werk af met de overschot van de groene kruiden.

10. Smakelijk!

Meer nieuws