Home > Nieuws > Bosvruchtenprofiteroles met witte chocolade en pistache 

Bosvruchtenprofiteroles met witte chocolade en pistache 

Speciaal voor de feestdagen inspireren we je met een feestelijk dessert met bosvruchten en chocolade.

Wat heb je nodig? (voor 6 personen)

Voor het soezendeeg 

  • 50 g bloem 
  • 50 g boter in kleine blokjes 
  • 50 g melk 
  • 50 g water 
  • Snufje zout 
  • 2 eieren (licht geklutst) 
  • Bakpapier 
  • 2 spuitzakken (1 met klein spuitmondje) 

Voor de vulling en topping 

  • 200 g frambozen en/of braambessen (vers of diepvries, ontdooid) 
  • 3 el poedersuiker (+ extra om te bestuiven) 
  • 2 el citroensap 
  • 200 ml slagroom 
  • 150 g witte chocolade 
  • 50 g gepelde pistachenoten, fijngehakt 

Zo maak je het: 

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C (hete lucht).
  2. Zeef de bloem boven een groot stuk bakpapier.
  3. Doe de boter, de melk, de suiker, het water en een snufje zout in een pan, en verhit op laag vuur totdat de boter is gesmolten. Zet het vuur hoger en breng het mengsel aan de kook.
  4. Neem zodra het mengsel kookt de pan van het vuur, en voeg de bloem er in één keer aan toe. Roer stevig met een houten lepel tot het deeg loskomt van de pan.
  5. Zet de pan opnieuw op een laag vuur en verwarm al roerend ongeveer 1 minuut. Laat het deeg hierna 3 minuten afkoelen. 
  6. Voeg het geklutste ei beetje bij beetje toe en roer goed na elke toevoeging, totdat het deeg glad en glanzend is. 
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak met een spuitzak of lepel 24 balletjes deeg op het bakpapier, met voldoende ruimte ertussen. Bak 20-25 minuten in de oven, totdat de soesjes goudbruin en gerezen zijn.
  8. Prik een gaatje in de onderkant van elk soesje om de stoom te laten ontsnappen, en zet ze nog 5 minuten terug in de oven. Laat de soesjes hierna afkoelen op een rooster.
  9. Pureer de vruchten samen met de poedersuiker en het citroensap in een blender. Zeef het mengsel om de zaadjes eruit te halen.
  10. Klop de slagroom stijf en spatel 4 eetlepels van de frambozenpuree door de slagroom. Vul een spuitzak met dit mengsel en vul er de afgekoelde soesjes mee. 
  11. Breek de witte chocolade in stukjes en smelt ze au bain-marie of in de microgolfoven (in intervallen van 20 seconden). Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen, tot hij dikker wordt.
  12. Lepel de witte chocolade over de gevulde soesjes en bestrooi ze met de fijngehakte pistachenoten. Laat de chocolade hard worden. 
  13. Serveer de profiteroles met een wat frambozenpuree, en bestuif ze eventueel met poedersuiker. De profiteroles zijn het lekkerst wanneer ze kraakvers, maar ze blijven in de koelkast een dag goed. 

Meer nieuws