Je winkelmand is momenteel leeg
Portretrecht

Mag je iedereen op je Raakactiviteiten en -evenementen zomaar fotograferen, en die foto’s gebruiken voor je sociale media, uitnodigingen, website …? Het antwoord is eenvoudig: nee, dat mag niet.
Er bestaat immers ‘portretrecht’, en dat geeft wie gefotografeerd werd het recht om zich te verzetten tegen de publicatie van hun portret. Je hebt als fotograaf wel het auteursrecht op je foto, maar de persoon in kwestie kan je verbieden om die te publiceren. De foto ergens gebruiken mag in principe enkel als je de toestemming hebt van wie op de foto staat.
Maar wat als er een hele hoop mensen op je foto staan? Overzichtsfoto’s die gemaakt zijn op het publieke domein of tijdens publieke ‘manifestaties’ (zoals Raakactiviteiten, festivals, optochten …) worden niet als een overtreding van het portretrecht beschouwd, tenzij ze duidelijk op één of enkele personen focussen. Je hoeft voor een algemeen sfeerbeeld dus niet aan iedereen afzonderlijk toestemming te vragen, máár ook bij overzichtsfoto’s kan iemand zich beroepen op zijn recht op privacy indien hij/zij zichzelf herkent op de foto. Hij/zij kan dan eisen dat de foto in kwestie niet langer gebruikt wordt en zelfs vernietigd wordt.
Hoe moeten jullie als Raakpunt het portretrecht toepassen? Maak je foto’s met de bedoeling ze te publiceren op of gebruiken voor jullie website of sociale media, een uitnodiging of affiche …, en breng je daarbij mensen gefocust en duidelijk herkenbaar in beeld? Dan vraag je hen, om jezelf te beschermen, best (schriftelijk*) toestemming. Als je foto’s van kinderen gebruikt, vraag je schriftelijke toestemming van de ouders.
* Ook een mondeling of zelfs stilzwijgende toestemming is in principe genoeg, maar bij discussie achteraf lastig te bewijzen …