Je winkelmand is momenteel leeg
Vrijspraak: samen tegen vereenzaming
Deel via
Gelezen in de krant: “Het gaat om een schrijnend geval van vereenzaming. De zestiger stierf vermoedelijk al een jaar geleden een natuurlijke dood.” Alleen sterven, zonder gemist te worden in onze o zo verbonden (digitale) wereld. Iedereen is met elkaar verbonden. De wereld, ons dorp. Of toch niet?
Hoe krijgen we onze buren uit hun zetel?
Raak wil iedereen mee in onze samenleving. We zijn buurtluisteraars. Ontmoetingsplaatsen doen onze wijken, dorpen en buurten bruisen. Ze zorgen voor contact tussen buren. Zitbanken of hangplekken in parken en op pleinen zorgen voor contact tussen generaties. Samen groeien en opgroeien.
Maar het kunnen ook fysieke ruimten zijn, zoals de parochiezaal of het buurthuis. Raak noemt dat ‘derde plekken’, plaatsen waar je naast je woon- en werkplek samenkomt. De derde plekken kunnen de vonk zijn die je buurt aansteekt en in beweging brengt. Zo krijgen we bruisende buurten, zorgzame buurten, levendige dorpen.
We zijn sociale wezens die in groep leven. We hebben behoefte aan interactie en contact: samen zijn, samen wandelen, samen quizzen, samen beleven, samen delen, samen luisteren, samen praten. Als kajotter ken ik nog het openingszinnetje “Hoe ist?”. En je was vertrokken!
Uit onderzoek blijkt dat een op de drie huishoudens uit één persoon bestaat.
We mogen die huishoudens niet vergeten. We moeten voorkomen dat ze in een sociaal isolement geraken. Hoe kunnen onze Raakpunten hen bereiken? Hoe kunnen we hen bij onze activiteiten betrekken. Hoe kunnen we hen in ons netwerk verwelkomen?
Zou het geen goed idee zijn mocht elke overheid bij haar beslissingen een alleenstaande-toets invoeren? Gewoon een gezonde reflex om de impact van beslissingen voor alleenstaanden, senioren en eenoudergezinnen proberen in te schatten.
In mijn job als omgevingsambtenaar probeer ik hier al aandacht voor te hebben. Denk aan groene ruimten bij grote(re) bouwprojecten, plaatsen waar de bewoners, jong en oud, mekaar kunnen ontmoeten, met elkaar kunnen spelen of een buurt-BBQ kunnen houden. Denk ook aan een goede mix van woonentiteiten: zowel één-, twee-, als drieslaapkamerappartementen. En een fijne evolutie: ook cohousingsprojecten of gelijkaardige projecten krijgen stilaan voet aan de grond in onze Vlaamse huisje-tuintje-mentaliteiten dragen zo hun steentje bij aaneen warme samenleving. Buren zorgen voor elkaar.
De Warmste Week vlamt dit jaar tegen eenzaamheid. Laat ons met Raak mee vlammen. En weet ook, Raak laat niemand achter: “we don’t leave anyone behind!”
Fabian Spreeuwers
voorzitter Raak
Deel via