Home > Promotie > Wat kunnen je Facebook-statistieken je vertellen?

Wat kunnen je Facebook-statistieken je vertellen?

Heel wat Raakpunten hebben een Facebook-pagina, de jouwe misschien ook. Vraag je je wel eens af hoe ‘succesvol’ je pagina is, of hoeveel mensen je ermee bereikt? Dan loont het de moeite om eens in je statistieken te duiken. Wij zetten de belangrijkste parameters voor je op een rijtje, maar eerst …

Waar vind je die statistieken?

Wanneer je (mede)beheerder bent van een Facebook-pagina en naar die pagina gaat, zie je links een ‘extra’ kolom, met daarin onder meer ‘statistieken’. De interessantste info vind je bij ‘Overzicht’ en ‘Inhoud’. Vervolgens kan je bovenaan rechts de periode aanpassen waarvoor je de statistieken wil zien.

Welke statistieken zijn er, en wat betekenen ze?

Onder ‘overzicht’ vind je de volgende informatie:

  • Interacties met inhoud vind je het aantal interacties in de geselecteerde periode: vind-ik-leuks of reacties (vb. hartje geven), opmerkingen, het delen van je bericht of het opslaan van je bericht.
  • Het bereik van je pagina is het totaal aantal mensen dat een bericht van jouw pagina zag voorbijkomen op het scherm in de geselecteerde periode. (Het bereik van een specifiek bericht, dat je bij ‘inhoud’ kan vinden, is uiteraard het aantal mensen dat dit specifieke bericht zag.) Je bereik is afhankelijk van hoe ‘goed’ je berichten zijn, en dat beslist Facebook dan weer op basis van de betrokkenheid van je vorige berichten. Om veel mensen te (blijven) bereiken is het dus zowel belangrijk om berichten te plaatsen die je volgers leuk vinden áls om regelmatig berichten te plaatsen. Post je weinig, dan verkleint de kans dat je volgers je berichten te zien krijgen.

Inhoud’ geeft je een handig overzicht met het tijdstip, het bereik, de betrokkenheid en het totaal aantal interacties per bericht. Wil je nog meer dingen zien – zoals aantal deelacties, opmerkingen … – moet je naar Meta Business Suite gaan. Daar kan je bovendien sorteren op elk criterium door op het pijltje ernaast te drukken. Zo kan je afzonderlijk zien welk bericht het meest bereik had, welk het meeste vind-ik-leuks of andere emoticon-reacties kreeg, welk het meest werd gedeeld … Belangrijk om weten: de aantallen die je in dit overzicht ziet zijn de som van de acties op je oorspronkelijk bericht en eventueel gedeelde berichten. Bijvoorbeeld: je post een bericht dat een lid ook op zijn eigen pagina deelt. Op jullie pagina krijgt het bericht 9 duimpjes, en op de pagina van het lid 2. Je zal in je cijfers dan ‘11’ zien bij ‘vind-ik-leuks’ en reacties. (Geschreven reacties worden in de statistieken ‘opmerkingen’ genoemd.)

Tip: Sorteer eens op elk criterium, kijk wat de drie (of vier, vijf) topberichten zijn en zoek er een rode draad in. Misschien zijn je gedeelde berichten altijd foto’s van activiteiten, of zijn alle berichten met de meeste ‘likes’ tussen 18u en 20u geplaatst? Dit soort informatie is nuttig om mee aan de slag te gaan. Dit betekent echter niet dat je vanaf nu enkel nog foto’s moet posten, of ’s avonds berichten plaatsen. Het kan wel zeker zinvol zijn om dit dan vaker te doen. Blijf echter voor afwisseling in je soort berichten en tijdstippen zorgen, en bekijk je statistieken regelmatig. (Wist je trouwens dat ’s avonds berichten posten niet perse betekent dat je ’s avonds nog achter je computer moet kruipen? Facebook laat je namelijk heel eenvoudig berichten plannen via planner.)

Heb je nog een vraag, is er iets onduidelijk, of wil je meer weten? Mail naar charlotte.vandoren@raakvzw.be.

Meer artikels zoals dit