Je winkelmand is momenteel leeg
Laat je zien in het verkeer!
Deel via
Vijftigtal scholieren niet in orde met fietsverlichting tijdens controle in Londerzeel. Veertien fietsers betrapt zonder verlichting tijdens controle. Ruim één op de tien jongeren niet zichtbaar genoeg op de fiets, zo blijkt bij controleactie. Dit zijn nog maar enkele krantenkoppen uit 2024. Moeten we concluderen dat veel (brom)fietsers het nut niet zien van een goede verlichting? Of zijn we gewoon te lui en te laks?
Jongeren, volwassenen en ouderen … we moeten er allemaal voor zorgen dat andere weggebruikers ons goed kunnen zien. Doen we dit niet, dan kunnen we net zo goed Russische roulette spelen.
Wist je dat een voetganger of (brom)fietser met donkere kledij is maar op 20 meter zichtbaar voor een chauffeur? Wees je daar als zwakke weggebruiker heel goed van bewust, zeker als je in het donker oversteekt of op de rijbaan stapt. Een chauffeur die 50 km per uur rijdt en plots een donker geklede voetganger opmerkt, kan onmogelijk nog op tijd stoppen, want hij heeft 26 meter nodig om zijn auto tot stilstand te brengen (in ideale omstandigheden op een droog wegdek). Wie lichtkleurige kledij draagt in het donker, is heel wat beter zichtbaar: vanaf 50 meter. Bij reflecterende kledij loopt dit op tot 150 meter. Zelfs een chauffeur die 120 km per uur, kan dan nog tijdig stoppen. Draag dus fluo en zorg dat je gezien wordt!
Je voertuig verlichten
Naast helder gekleurde kledij kan je als voetganger ook reflecterende accessoires dragen. Wie met zijn stalen ros op pad is, rust best ook dat zo goed mogelijk uit met reflectoren: rood achteraan, wit vooraan, dubbelzijdige op de spaken en/of witte reflecterende strook aan de zijkant van de wielen. Ook de pedalen van je fiets moeten uitgerust zijn met gele of oranje reflectoren. Daarnaast zorg je voor een wit of geel licht vooraan, en een rood licht achteraan. Je mag ze zowel op de fiets als jezelf bevestigen. Steek ze ook aan als de zichtbaarheid minder dan 200 meter is door bijvoorbeeld mist, regen, sneeuw … Ook voortbewegingstoestellen als steps, skateboards en monowheels moeten lichten hebben!
En wat met de bromfiets? Hun lichten (wit of geel vooraan, rood achteraan), moeten wél vast gemonteerd zijn op het voertuig en altijd branden. Ook een rood remlicht en een vaste, rode reflector achteraan zijn verplicht.
Goede verlichting kiezen
De bestaande normen voor fietsverlichting bepalen niet wat de lichtsterkte ervan moet zijn, maar niettemin zijn er een aantal dingen waar je best op let bij het kopen van verlichting.
- Let op het aantal lumen van de verlichting.
Met lumen wordt de lichtsterkte uitgedrukt, wat een indicatie geeft van de hoeveelheid licht. Fiets je vooral door de stad (waar veel straatverlichting) is, dan volstraat 50 à 100 lumen om zichtbaar te zijn. Gebruik je met de fiets vooral slecht(er) verlichte wegen, ga dan voor 100 tot 500 lumen. Voor onverlichte wegren gebruik je best minimum 500 lumen.
Let er wel op dat je andere weggebruikers niet verblindt!
Sommige elektrische fietsen hebben meer dan 800 lumen (te vergelijken met de lichtsterkte van een projector. Stel je voorlicht daarom niet te hoog af. Ideaal is wanneer de lichtbundel de grond voor jou tot 10 à 15 meter voor jou goed verlicht. - Kies voor verlichting die ook werkt als u stilstaat.
Als fietser staat je soms ook stil in het verkeer, bijvoorbeeld aan een kruispunt. Ook dan is het belangrijk zichtbaar te blijven.
Sommige lichten, vooral oudere dynamoverlichting, werken bovendien niet goed wanneer de weg nat is. Vervang ze of gebruik extra licht wanneer het regent. - Zorg voor een goede batterij.
Kies je voor verlichting met een batterij, hou dan goed in het oog wanneer je ze moet opladen (of neem altijd reservebatterijen mee. Je kan ook kiezen voor lichten die oplaadbaar zijn via USB, zodat je ze kunt opladen aan een computer of met een powerbank.
Zet jezelf in het fluo
Is een fluohesje verplicht voor fietsers? Nee, en ook niet voor voetgangers. Fluorescerend en reflecterend materiaal maakt je wel veel zichtbaarder. Als je in het donker fietst of wandelt, is reflecterend of fluo materiaal dragen altijd aan te raden. Enkele aandachtspunten bij de aankoop ervan:
- Niet elke kleur is even fluorescerend. Kies voor producten met de meest zichtbare fluokleuren: geel, groen of oranje.
- Vooral reflecterend materiaal verhoogt zichtbaarheid; fluomateriaal is nuttig bij schemering, maar in het donker heeft reflecterend materiaal een veel groter zichtbaarheidseffect. Met reflecterend materiaal ben je in het donker zichtbaar vanop 150 meter, met enkele fluo materiaal vanop 50 meter.
- Kies iets wat je mooi vindt. Anders is de kans groot dat je het maar een paar keer gebruikt om het daarna in de kast te laten liggen. Draag je liever geen fluohesje? Dan kan je ook kiezen voor een fluorescerende rugzakcover, een fluohelm, fluoriemen of -banden, reflectoren voor je fietsspaken … keuze te over!
Tot slot:
als (groot)ouder heb je een voorbeeldfunctie. Geef het goede voorbeeld aan je (klein)kind! Spoor het aan ervoor te zorgen dat ze steeds met correct werkende verlichting en geschikte kledij de weg op gaan. Controleer dit zelf geregeld. Behoed je kind of tiener van het spelen van Russische roulette!
Deel via