Je winkelmand is momenteel leeg
WSM viert feest
Deel via
WSM, vroeger Wereldsolidariteit, bestaat dit jaar vijftig jaar. In hun gouden jaar deelt WSM portretten van vijftig changemakers die stuk voor stuk verandering waarmaken. De organisatie zet graag de changemakers met hun sociale bewegingen, verspreid over vier continenten, in de kijker.
Wij zetten twee changemakers op de praatstoel: Kris Dekorte, Raak-lid uit België, en Chea Tida uit Cambodja. Ze hebben alle twee iets met kleren en Azië. Welke change is hen bijgebleven en waarom blijven ze strijden?
Kris Dekorte, vrijwilliger WSM België
“Bijna tien jaar geleden kreeg ik dankzij kwb – de voorloper van Raak – en WSM de kans om kledingarbeiders te ontmoeten in Indonesië. Zij maken onze kleren en werken en leven in moeilijke omstandigheden. Hun kracht om zich te verenigen en hoopvol te strijden voor betere sociale bescherming greep mij enorm aan. Het voedde mijn overtuiging dat sociale bewegingen echt een verschil maken. Ik voelde dat wij elkaar kracht gaven om verder te doen: de kledingarbeiders daar en wij hier, als groep, als vakbond, als consumenten. Het liet mij niet meer los. Met WSM organiseerden we acties, activiteiten rond bewustmaking en fondsenwerving voor Schone Kleren. Samen met kwb verzamelden we 1 miljoen fietskilometers om producenten van sportkleding aan te sporen stappen te zetten voor betere werkomstandigheden in de kledingindustrie. We organiseerden fietstochten om mensen te informeren en te sensibiliseren. Ik trok op pad om mijn verhaal te vertellen. Na al die jaren zijn er wat verbeteringen, maar de grote doorbraak liet op zich wachten. Hopelijk komt er dankzij de onlangs goedgekeurde Europese zorgplichtrichtlijn voor bedrijven wel structurele verandering.
In dit fietsshirt heb ik gezweet onder de Javaanse zon en heb ik onvergetelijke momenten van verbondenheid meegemaakt. ‘Schone’ shirts vinden was toen een hele zoektocht. Nu kan ikzeggen dat het mijn leven en mijn blik op de wereld heeft veranderd.”
Chea Tida, kledingarbeidster en vakbondsleider bij het Cambodjaanse C.CAWDU
De Cambodjaanse Chea Tida stikt kleren voor de westerse markt en was in juni op bezoek in België. Ze is ook vakbondsleider bij de Cambodjaanse kledingvakbond C.CAWDU, een organisatie waar WSM en ACV al decennia mee samenwerken.
“Ik zie het verschil dat C.CAWDU maakt voor kledingarbeiders en dat inspireert mij. De afgelopen jaren is er veel veranderd in de sector. We hebben nu meer sociale bescherming en zijn beter beschermd bij een werkongeval. Het zijn de vakbondsafgevaardigden die echt het verschil maken. Ik ben trots als we erin slagen onze werkomstandigheden te verbeteren.
We tellen vandaag ongeveer 50.000 leden, maar vroeger was ik bang. Vakbondswerk leek een mannenjob. Maar toen ik lid werd van de vakbond, ontdekte ik dat ik ook over de juiste capaciteiten beschikte. De vakbond ondersteunde mij en bood training, zodat ik onze rechten kan verdedigen. Het is zó belangrijk dat zowel mannen als vrouwen dit doen. Zeker in de kledingsector, waar de meeste werknemers vrouwen zijn. We moeten betrokken zijn. Het gaat immers om onze werkomstandigheden. Mijn advies aan mannen? Ondersteun ook vrouwen die vakbondsleider willen worden, zodat we onze eigen rechten kunnen verdedigen.”
Deel via