Home > Promotie > Zes tips voor een goede ‘elevator pitch’

Zes tips voor een goede ‘elevator pitch’

Elevator pitch? Kort gezegd is een pitch ‘een korte presentatie van jezelf, je dienst of product’. Ook je Raakpunt of activiteiten kan je dus pitchen bij mensen die jullie nog niet kennen. Een elevator pitch is de kortst mogelijk vorm van een pitch, zo’n 30 seconden tot maximaal een minuut – de tijd die je een lift erover doet om enkele minuten te stijgen of te dalen. Waar moet je op letten voor een goede elevator pitch?

Vlot zijn en goed uit je woorden komen zijn sowieso voordelen als je je Raakpunt gaat pitchen. Als je die spontaniteit echter kan ondersteunen met een goed en samenhangend verhaal, maak je meer kans op succes. Wij zetten je op weg om op de volgende verenigingenmarkt of braderij niet met je mond vol tanden te staan.

1. Bepaal een doel.

Wat probeer je los te maken bij de mensen die je aanspreekt? Wil je meer naamsbekendheid voor je Raakpunt? Of ben je op zoek naar deelnemers voor je kookclub, vertellers voor sprookjestocht, nieuwe leden … Probeer dit scherp te krijgen, zodat er één (kern)boodschap in je verhaal zit.

2. Leg uit wat je doet.

Start met een korte (!) uitleg over wat Raak doet, en wat jij rol daarin is. Vertrek vanuit de problemen die jullie oplossen, of hoe jullie mensen helpen. En focus niet enkel op het wat, maar zeker ook op het waarom (gevoel). Zeg dus niet enkel wat jullie kookploeg allemaal maakt en op welke dag de kooklessen zijn, maar ook waarom deelnemen zo leuk is (bijleren, lachen, ontmoeting, sfeer …). Vermijd ook jargon: wie Raak niet kent, weet niet wie of wat bijvoorbeeld ‘het bestuur’ is.

Zeg dus niet: “Ik ben als secretaris actief binnen het dagelijks bestuur van Raak Kraainem Heilige Geest. Wij zijn een socioculturele organisatie met 53 leden, die in onze gemeente al bestaat sinds 1983. Wij organiseren jaarlijks een busreis en op maandagavond hebben we koken voor mannen.”

Zeg wel: “Wij zijn een bruisende groep gezinnen, die activiteiten organiseert voor mensen uit de wijk. Zo leren we elkaar allemaal wat beter kennen. Elk jaar maken we een fijne groepsuitstap die bijna gratis is: dit jaar gaan we samen Sealife ontdekken. We hebben ook een kookclub, waar iedereen in een leuke sfeer beter kan leren koken.”

3. Leg de nadruk op je USP (Unique Selling Point).

Wat maakt jouw Raakpunt of activiteitenaanbod zo uniek dat mensen zeker moet lid worden of deelnemen? Tegenwoordig kan iedereen immers dagelijks uit honderden activiteiten, hobby’s, evenementen en engagement kiezen. Het eigen, waardevolle karakter van je Raakpunt beoordelen is dus van groot belang.

4. Ga de interactie aan met een vraag.

Nadat je je USP hebt benoemd, ga je de interactie met je gesprekspartner aan. Probeer open vragen te stellen, in plaats van gesloten (ja/nee) vragen. Informeer bijvoorbeeld welke sport iemand graag eens zou uitproberen, of wanneer en naar waar hij/zij de laatste keer op uitstap ging.

5. Breng alles samen.

Voeg de voorgaande punten samen, en je weet waar je met je pitch naartoe wil. Schrijf dit scenario uit. Probeer zo beknopt mogelijk te zijn!

6. Oefen!

Oefen het dan in, zodat je het spontaan en vanuit jezelf kan vertellen. Heb je het in vingers? Time eens hoe lang het duurt, en probeer niet over de 30 seconden te gaan. Met een korte en krachtige pitch hou je de interesse van je gesprekspartner makkelijker vast. Zo is de kans groter dat na je pitch een echte dialoog op gang komt. Let bij het oefenen ook op je intonatie, lichaamstaal, houding … Oefen je pitch zeker ook op anders mensen, bijvoorbeeld je familie of andere bestuursleden.

Meer artikels zoals dit