Home > Nieuws > Bosvruchtenprofiteroles met Witte Chocolade en Pistache 

Bosvruchtenprofiteroles met Witte Chocolade en Pistache 

Speciaal voor de feestdagen inspireren we je met een verrassend en feestelijk recept met groenten of fruit van het seizoen.

Voor 6 personen 
Bereidingstijd: 1 uur + afkoelen 
Moeilijkheid: Gemiddeld 

Ingrediënten: 

Voor het soezendeeg 

  • 50 g bloem 
  • 50 g boter in kleine blokjes 
  • 50 g melk 
  • 50 g water 
  • Snufje zout 
  • 2 eieren (licht geklutst) 
  • Bakpapier 
  • 2 spuitzakken (1 met klein spuitmondje) 

Voor de vulling en topping 

  • 200 g frambozen en/of braambessen (vers of diepvries, ontdooid) 
  • 3 el poedersuiker (+ extra om te bestuiven) 
  • 2 el citroensap 
  • 200 ml slagroom 
  • 150 g witte chocolade 
  • 50 g gepelde pistachenoten, fijngehakt 

Bereidingswijze: 

  1. Soezendeeg maken 
    Verwarm de oven voor op 180°C hete lucht . Zeef de bloem boven een groot stuk bakpapier. Doe de boter, melk, suiker, water en een snufje zout in een pan en verhit op laag vuur totdat de boter is gesmolten. Zet het vuur hoger en breng het mengsel aan de kook. Zodra het kookt, neem de pan van het vuur en voeg alle bloem in één keer toe. Roer stevig met een houten lepel tot het deeg loskomt van de pan. Zet de pan weer op laag vuur en verwarm al roerend voor ongeveer 1 minuut. Laat het deeg 3 minuten afkoelen. 
  1. Eieren toevoegen 
    Voeg het geklutste ei beetje bij beetje toe en roer goed na elke toevoeging, totdat het deeg glad en glanzend is. 
  1. Bakken 
    Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit of lepels 24 balletjes deeg op het bakpapier, met voldoende ruimte ertussen. Bak de soesjes 20-25 minuten in de oven, totdat ze goudbruin en gerezen zijn. Prik een gaatje in de onderkant van elk soesje om de stoom te laten ontsnappen. Zet ze nog 5 minuten terug in de oven. Laat de soesjes afkoelen op een rooster. 
  1. Vulling maken 
    Pureer de frambozen/braambessen samen met de poedersuiker en het citroensap in een blender. Zeef het mengsel om de zaadjes te verwijderen. Klop de slagroom stijf en spatel 4 el van de frambozenpuree door de slagroom. Vul een spuitzak met het mengsel en vul de afgekoelde soesjes hiermee. 
  1. Topping 
    Breek de witte chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie of in de magnetron (in intervallen van 20 seconden). Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen tot deze dikker wordt. Lepel de witte chocolade over de gevulde soesjes en bestrooi ze met de fijngehakte pistachenoten. Laat de chocolade hard worden. 
  1. Serveren 
    Serveer de profiteroles met een druppel frambozenpuree op het bord en leg 4 profiteroles op elk bord. Je kunt de profiteroles ook opstapelen op een schaal en bestuiven met poedersuiker. Zet de frambozenpuree erbij zodat iedereen zelf kan serveren. 

De profiteroles zijn het lekkerst wanneer ze direct worden gegeten, maar ze blijven tot een dag goed in de koelkast. 

Meer nieuws