Home > Inspiratie > Bezoek aan Bokrijk

Bezoek aan Bokrijk

Rak Halle Sint-Rochus ging op stap in het openluchtmuseum van Bokrijk.

Het bezoek aan Bokrijk was een unieke en verrijkende ervaring voor de leden van Rak Halle Sint-Rochus. Dit openluchtmuseum, gelegen in Genk, biedt een prachtige blik op het leven in Vlaanderen door de eeuwen heen, met een bijzondere focus op de 19e en het begin van de 20e eeuw. De leden kregen de kans om door de pittoreske straatjes te wandelen, langs authentieke gebouwen en boerderijen die zorgvuldig bewaard en gerestaureerd zijn om de bezoekers een gevoel van historische authenticiteit te geven.

In 2019 werd bovendien het 450ste sterfjaar van Pieter Bruegel de Oude herdacht, een gebeurtenis die in heel Vlaanderen veel aandacht kreeg. Op initiatief van Toerisme Vlaanderen werd deze belangrijke mijlpaal op diverse locaties gevierd. Bokrijk speelde een prominente rol in deze herdenking met de onthulling van een speciale, internationale tijdelijke Bruegelexpo op 6 april 2019. Deze tentoonstelling belichtte de intrigerende link tussen de beroemde schilder en het openluchtmuseum.

De expo bood de leden van Rak Halle Sint-Rochus de unieke kans om zich letterlijk in een schilderij van Pieter Bruegel de Oude te wanen. Door middel van innovatieve en interactieve tentoonstellingen ontdekten de bezoekers op verrassende wijze hoe actueel en relevant het werk van deze Vlaamse Meester nog steeds is. Bruegel’s kunst, bekend om zijn levendige taferelen van het Vlaamse plattelandsleven, kwam tot leven in de omgeving van Bokrijk, waardoor de historische en artistieke ervaring nog intenser werd.

Daarnaast bood het openluchtmuseum tal van andere activiteiten en bezienswaardigheden die de dag tot een onvergetelijke belevenis maakten. Van ambachtelijke demonstraties tot boeiende verhalen van gidsen in historische kledij, elke hoek van Bokrijk ademde geschiedenis en cultuur. De bezoekers konden ook genieten van de prachtige natuur die het museum omringt, met uitgestrekte groene weides en oude bomen die de serene sfeer van het verleden versterken.

De excursie naar het openluchtmuseum van Bokrijk was niet alleen een leerrijke uitstap, maar ook een gelegenheid voor de leden van Rak Halle Sint-Rochus om elkaar beter te leren kennen in een ontspannen en inspirerende omgeving. Het was een dag vol ontdekkingen en herinneringen, die nog lang zal blijven nazinderen bij alle deelnemers. Kortom, het bezoek aan Bokrijk, met de bijzondere Bruegelexpo, was echt de moeite waard.

Meer info

Raak Halle St. Rochus – Lode Piccart – lode.piccart@telenet.be