Home > Inspiratie > Bezoek vroegmarkt

Bezoek vroegmarkt

Raak Merchtem bracht een bezoek aan de MaBru-vroegmarkt in Brussel. Dit uitstapje gaf de leden van Raak de kans om een unieke inkijk te krijgen in de werking van een van de grootste vroegmarkten van België.

De rondleiding startte om 5u (!!) ‘s ochtends, een tijdstip dat voor velen erg vroeg lijkt, maar dat perfect is voor het observeren van de markt in volle activiteit. De dag begon met een korte, maar boeiende uitleg over de geschiedenis en het belang van de vroegmarkt. De MaBru-vroegmarkt, ook wel bekend als de Marché Matinal de Bruxelles, is al decennialang een essentiële spil in de bevoorrading van verse producten in de regio.

Na deze inleiding begon het eigenlijke bezoek. Bij de vroegmarkt denken de meesten onmiddellijk aan groenten en fruit, welke het grootste deel van de markt in beslag neemt. Langs de gangen vol kleurrijke en geurige kraampjes leerden de bezoekers over de verscheidenheid aan producten en het logistieke proces dat ervoor zorgt dat deze elke dag opnieuw vers beschikbaar zijn. De diversiteit en kwaliteit van de aangeboden waren waren indrukwekkend, en het werd duidelijk hoe belangrijk deze markt is voor zowel lokale verkopers als consumenten.

Naast groenten en fruit, werd de groep ook geleid naar secties waar bloemen en planten verkocht worden. Deze sector gaf een ander, even kleurrijk en geurig aspect aan de markt. De bloemenhal stond vol met een grote variëteit aan snijbloemen, kamerplanten en tuinplanten, allemaal zorgvuldig uitgestald en klaargezet voor de vele kopers die dagelijks hun weg naar de MaBru vinden.

In de laatste hal kwam men bij het vlees, waar verschillende slagers hun beste producten uitstallen. Hier kon men niet alleen de verscheidenheid aan vleeswaren bewonderen, maar ook een inkijk krijgen in de zorgvuldige manier waarop deze producten worden behandeld en gepresenteerd.

Het vroege uur van het bezoek was voor de meeste deelnemers een uitdaging, maar het loonde de moeite. De sfeer, de bedrijvigheid en de passie van de verkopers maakten het tot een bijzondere en leerzame ervaring. Bovendien bood deze uitstap een unieke gelegenheid om meer te leren over de oorsprong van de producten die dagelijks op ons bord belanden. Het bezoek aan de MaBru-vroegmarkt was zonder twijfel een toffe en leerrijke activiteit die de deelnemers nog lang zal bijblijven.

Meer info

Raak Merchtem – Luc Vancampenhout – voorzitter@kwbmerchtem.be